”Vi har fått en bättre och enklare struktur – en helhet som hänger ihop.”
Johan Wallmark, nominerad till årets byggchef 2024, om fördelarna med att bli certifierad enligt Byggbranschens KMA.
I sin intervju med Byggvärlden nämner Johan Wallmark, VD på AF Härnösand Byggreturer och nominerad till årets byggchef 2024, företagets certifiering enligt Byggbranschens KMA som en framgångsfaktor för bland annat arbetsmiljön. Vi tog såklart chansen att ställa några fler frågor om hans syn på certifieringen.
Varför valde ni att bli certifierade enligt Byggbranschens KMA?
– Vi fick kännedom om Byggbranschens KMA när vi blev uteslutna från en anbudsprocess på grund av att vi saknade certifiering faktiskt! Initialt så var det startskottet för oss. Vid det tillfället ska jag vara ärlig och säga att vi kanske såg certifieringen som ett nödvändigt ont. Men när vi började sätta oss in i vad det innebar i praktiken så såg vi att det faktiskt skulle tillföra vår verksamhet både struktur och förbättringar. En form av trygghet att vi alltid har kontroll på allting och en möjlighet att hela tiden kunna agera proaktivt.
Hur kommer det sig att ni valde Byggbranschens KMA framför annat verksamhetsledningssystem?
– Vi såg att certifieringen passade oss bäst eftersom det var bäst anpassat efter vår bransch. Certifieringsreglerna är relevanta och lätta att ta till sig och förstå och omvandla till praktiskt genomförbara rutiner, manualer, mallar eller vad det nu må vara. Det kändes jordnära för oss.
Vad har varit det bästa?
– Det är många saker som har varit bra med certifieringen! Om jag ska lyfta de viktigaste så är det att jag upplever att vi fått en bättre och enklare struktur, en helhet som hänger ihop. Och så vill jag lyfta revisionerna, både de interna och externa tillför mycket. De ger oss en möjlighet att utbyta kunskaper och erfarenheter som vi kan dra nytta av i utvecklingsarbetet. Och det känns tryggt att få en genomgång och ett kvitto på att saker och ting fungerar (eller för den delen även en heads up och möjlighet att korrigera om något inte skulle fungera!)
Hur upplevde du processen att bli certifierade?
Processen att bli certifierade var genomgående både lärorik och nyttig. Vi fick dels en bekräftelse på att våra redan inarbetade rutiner och mallar var bra och väl fungerande och samtligt så kunde vi komplettera och utveckla de delar och processer där något saknades eller inte fungerade så som vi önskade. Genom certifieringsprocessen så fick vi också ett effektivare och bättre samarbete mellan organisationens olika delar. Förståelsen för varandras arbete mellan olika funktioner och avdelningar ökade.
Vill du veta mer om certifiering? Här kan du läsa mer om vad om vad det innebär, vad som ingår och hur processen går till.